Bilantul Curtii de Conturi: Care sunt costurile influentelor politice asupra bugetului

Bilantul Curtii de Conturi: Care sunt costurile influentelor politice asupra bugetului

by February 7, 2014 0 comments

PARLAMENT - SUSPENDARE - BASESCUBilantul Curtii de Conturi pe anul 2012 scoate la iveala nereguli de miliarde de lei  in gestionarea banilor publici de catre institutiile statului. 800 de milioane de lei folositi fraudulos in campaniile electorale,  peste 2, 6 miliarde de lei folositi in scopul numirilor politice sunt doar cateva dintre disparitiile misterioase  ale banilor publici din 2012. Guvernul a transferat autoritatilor locale, din fondul de rezerva la dispozitia Executivului, peste 790 de milioane de lei, in anul electoral 2012, de aproape patru ori mai mult decat in anul 2011, cand trimisese circa 205 milioane de lei, arata Curtea de Conturi in Raportul public pe anul 2012, prezentat recent de institutia de audit.

„In anul 2012, sumele alocate din fondul de rezerva bugetara ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale au fost de 790.859 mii lei, constatandu-se o crestere insemnata a acestora fata de anul 2011, cand sumele alocate au fost de 205.883 mii lei (384,22%)”, se arata in raport.

De cele mai mari sume alocate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului au beneficiat judetele: Mures 42 de milioane de lei (5,31%), Bihor 36,1 milioane de lei (4,56%), Timis 32,5 milioane de lei (4,12%), Arad 28,6 milioane de lei (3,62%) si Neamt 28,5 milioane de lei(3,61%).


Catre ministere si alte institutii ale administratiei centrale in anul 2012 au fost transferati 685,5 milioane de lei din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului.Cele mai mari sume au revenit Ministerului Administratiei si Internelor – cel care s-a ocupat cel mai mult de organizarea alegerilor – 353,3 milioane de lei. Sume importante au mai primit Ministerul Transporturilor – 141,7 milioane de lei, urmat la mare distanta de Ministerul Agriculturii 39 de milioane de lei.

Guvenul a alocat in numai 2 luni bani multi pentru actiuni care nu si-au dovedit urgenta. Curtea de Conturi a constatat ca Guvernul Ponta I a concentrat in numai 2 luni alocari mari din Fondul de rezerva pentru actiuni care nu s-au dovedit a fi urgente, intre cele doua rectificari bugetare operate in anul 2012, in 23 august, respectiv 31 octombrie.Astfel, de la ministere si alte autoritati centrale, Fondul de rezerva a luat in anul 2012 suma de 1,8 miliarde de lei, iar de la autoritati locale 540 de milioane de lei, potrivit Raportului Curtii de Conturi.

 
Lista nu se opreste aici si Curtea de Conturi descopera o multime de nereguli la compania Transelectrica SA si filiala sa SMART SA, asa cum arata raportul Curtii de Conturi pe 2012. Potrivit raportului, una dintre actiunile paguboase ale Transelectrica este efectuarea de cheltuieli salariale de 108 mii lei la nivel de management, fără bază legală. Practic, directorul general a primit 12 mii lei fara a avea un contract de mandat incheiat in conditiile legii. De asemenea, membrii Consiliului de Supraveghere au fost platiti cu 92 mii lei peste nivelul remuneratiei lunare aprobate de AGA. Alti 4 mii de lei fara baza legala au ajuns la secretarii Consiliului de Supraveghere si AGA.


In raport nu se precizeaza cine este directorul general care a primit 12.000 lei fara baza legala. In 2012 la conducerea Transelectrica s-au perindat trei directori generali. Alte nereguli constatate care au prejudiciat compania cu milioane de lei au mai fost: atribuirea de contracte de prestari servicii la preturi mai mari fata de oferte, efectuarea de plati nedatorate, nerecuperarea cheltuielilor efectuate în contul unor agenți economici care au realizat dezechilibre în Sistemul Energetic Național, vânzarea de autotransformatoare la preturi subevaluate, achiziția de bunuri și servicii la prețuri supraevaluate, etc.

 

De asemenea, peste 2,6 miliarde de lei (circa 600 milioane de euro) din banii publici au fost folositi pentru costul numirilor politice si al lipsei managementului profesionist. Costul incompetentei si al numirilor politice in posturi cheie ale institutiilor de stat apare in cele din urma pe facturile controalelor pe care Curtea de Conturile efectueaza periodic. Odata numiti politic sau doar din incompetenta, clientii partidelor aflate la putere-indiferent daca sunt din stanga sau dreapta scenei politice- incep sa cheltuie ilegal, fie prin acordarea ilegala de sporuril banesti sau salarii, prin achizitii fictive sau prin introducerea in contabilitate a unor bunuri care nu exista. Un control finalizat la mai multe ministere si companii de stat , incheiat in august 2013 si aprobat de boardul Curtii de Conturi in decembrie a aratat ca impactul financiar al abaterilor a fost de peste 2,6 miliarde de lei (circa 600 milioane de euro).


Daca facem referire la ANAF aflam ca in anul 2012, contribuabilii au achitat in mod voluntar, pana la termenul scadent al obligatiei fiscale, un volum de 136,8 miliarde lei, ceea ce reprezinta 79,75% din valoare declaratiilor fiscale depuse de agentii economici, cu aproximativ 5 puncte procentuale sub tinta de 85% stabilita la nivelul ANAF. In consecinta, aproximativ 20% din obligatiile fiscale declarate  voluntar de catre contribuabili (adica 20,25% din sumele declarate, respectiv 34,7 miliarde de lei) nu au fost achitate voluntar pana la data scadenta.

In cazul Loteriei Romane, asistam la o scadere accelerata a nivelului profitului net obtinut de companie, ajungand ca la finele anului 2012 sa inregistreze valoarea de 36.748 mii lei, reprezentand numai 30,33 % din valoarea inregistrata in anul 2010.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.