Presedintele ADS, pe cale a fi demis. Radu Cristescu protejeaza afacerile lui Voiculescu si Poenaru, dar prejudiciaza statul cu sute de milioane de euro

Presedintele ADS, pe cale a fi demis. Radu Cristescu protejeaza afacerile lui Voiculescu si Poenaru, dar prejudiciaza statul cu sute de milioane de euro

by September 1, 2011 1 comment

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara a semnat demiterea presedintelui Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Radu Cristescu, potrivit unor surse din cadrul ministerului. Decizia lui Tabara vine ca urmare a  numeroaselor nereguli descoperite de catre  Corpul de Control al ministerului. Raportul inspectorilor de control a ajuns pe masa procurorilor DNA, care au demarat cercetarile penale. Radu Cristescu si alti membrii din conducere sunt acuzati ca ar fi adus institutiei un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Astfel,  ADS ar fi scazut nejustificat, aproape la  jumatate, redeventa pentru terenurile concesionate catre firma Grivco in judetul Giurgiu, detinuta de Dan Voiculescu si ar fi protejat interesele omului de afaceri Stefan Poenaru, in detrimentul holdingului A&S International 2000, intr-un conflict pentru unele terenuri concesionate in Insula Ialomitei.

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii au finalizat pe 21 iulie 2011 un raport privind activitatea Agentiei Domeniului Statului, la solicitarea lui Valeriu Tabara, care a primit numeroase sesizari referitoare la nereguli in activitatea ADS, de cand conducerea acestei institutii a fost preluata in luna  martie,a  acestui  an de Radu Cristescu. Raportul a primit semnatura ministrului pe data de 15 august, moment in care acest document a luat drumul DNA-ului. Potrivit unor surse de la Agricultura, inspectorii de control  recomandau demiterea de urgenta a presedintelui ADS, Radu Cristescu, a sefului corpului de control al ADS, Danut Driga, a sefului de la departamentului Patrimoniu, Aneta Brezoianu, a juristei Acneea Lucretia si a functionarului, Daniel Leonte.

Cristescu salveaza afacerile lui Stefan Poenaru din Insula Ialomitei

In raport este prezentat  modul in care presedintele ADS, Radu Cristescu a prejudiciat interesele institutiei pentru a “salva” afacerea din insula Ialomitei (Stelnica-Ialomita) a  firmei SC Agrofam SRL, detinuta de Sorin Poenaru. Astfel, pe 27 mai 2011, ADS concesioneaza acestei firme 8000 de ha de teren arabil din zona Dunarii. Insa, prin abuz, deoarece acest teren era lucrat din 2004 de firma SC Vitifam, parte a holdingului A&S International 2000.

Cristescu desfiinteaza contractul de concesiune catre firma SC Vitifam si acorda acest teren societatii detinuta de Sorin Poenaru.

Drept urmare, acest holding a dat in judecata ADS si cere daune materiale in valoare de 80 de milioane de euro. Inspectorii Corpului de Control semnaleaza abuzurile lui Cristescu in acest caz, astfel ca firma SC Vitifam are toate sansele sa castige procesul, iar statul, (in cauza ADS) este bun de plata.

ADS pierde 32 de miliarde de lei

De asemenea, in raport mai este prezentat un alt caz prin care Cristescu il scoate “basma curata” pe Sorin Poenaru, aducand insa prejudicii ADS. Agentia Domeniului Statului  se afla in litigiu din 2008  cu firma lui Poenaru pentru  ca ar fi luat “cu japca” 1000 de ha in Insula Ialomitei din domeniul  public al statului, pe care le-a lucrat si si-ar fi  insusit profitul. ADS a cerut  daune de 32 de miliarde de lei “pentru imbogatire fara justa cauza”.

Mai mult, pentru acest teren cultivat timp de 11 ani cu cereale, (care apartinea statului si nicidecum omului de afaceri Stefan Poenaru), firma SC Agrofam ar fi incasat subventii  de 1,5 milioane de euro.   Insa, dupa ce Cristescu a ajuns sef la aceasta institutie,in martie a.c.,  a cazut la pace cu societatea lui Poenaru si mai mult, a semnat un contract de concesiune pe acest teren. ADS a renuntat “peste noapte” la prejudiciul adus institutiei( evaluat la aproape 32 miliarde de lei), iar pentru terenul primit “cadou” de la stat, Stefan Poenaru ar fi cerut imediat  subventie pentru anul 2011.

Seful Corpului de Control al ADS, semneaza in locul lui Cristescu
Inspectorii Corpului de Control ar fi descoperit si unele nereguli in modul de functionare a administratiei ADS. Astfel, Radu Cristescu i-ar fi delegat atributiile de presedinte al ADS, sefului corpului de control al institutiei, Danut Driga, desi nu era legal. Singurul indrituit sa-l inlocuiasca pe Cristescu era vicepresedintele ADS. Un asemenea caz a intrat in atentia  Corpului de Control, dar si al DNA, in conditiile in care Driga ar fi semnat in locul lui Cristescu pentru acordarea a 10 milioane de euro   catre SC Agrofam SRL, reprezentand asa zise prejudicii aduse de ADS firmei lui Poenaru. De asemenea,in raport se mai arata faptul ca, intr-o singura zi (17.07.2011), cand se aflau la munca si presedintele si viceprseedintele ADS, seful corpului de control ar fi semnat trei documente in locul lui Radu Cristescu, desi acelasi Cristescu, in acea zi si-a pus semnatura pe alte patru acte oficiale.

Redeventa cu dedicatie pentru SC Grivco SA

In acelasi raport, inspectorii corpului de control ar fi pus in discutie si alta decizie controversata a lui Radu Cristescu: ADS ar fi scazut in aceasta primavara, aproape la jumatate redeventa datorata de firma SC Grivco SA, detinuta de Dan Voiculescu, pentru 2000 de ha luate in concesiune in judetul Giurgiu. Astfel, redeventa ar fi scazut de la 500 de kg grau/ ha, la 300 kg grau/ha.

Cristescu, protejat politic

Deocamdata demiterea lui Radu Cristescu nu a fost pusa in aplicare deoarece “detine”  un “spate” politic foarte puternic. Situatia acestuia s-ar fi discutat chiar in conducerea PDL, tinand cont de gravitatea faptelor sale. Insa, Cristescu este sustinut “pana in panzele albe” de o grupare politica din jurul premierului Emil Boc.

El este sprijinit de consiliera lui Boc, Andreea Vass, dar si de secretarul general adjunct al PDL, Lucian Bode, presedinte al PDL  Salaj, dar si de sefului corpului de control al Ministerului Economiei, Andrei Todea.  Cu alte cuvinte, este vorba despre o grupare politica aflata la conducerea PDL Salaj. Aceasta grupare incearca sa-I “faca scapat” pe Cristescu,  mai ales ca, Bode ii pregateste acestuia  o functie politica de conducere in filiala PDL Salaj. Mai mult, Lucian Bode lucreaza direct cu Cristescu. Seful ADS detine un institut de sondare a opiniei pubblice care, a facut un sondaj, in primavara acestui an, la comanda PDL Salaj, pentru care ar fi castigat in jur de 10 000 de euro. Acelasi Cristescu mai pregateste un sondaj in aceasta toamna, tot la comanda PDL Salaj.

Radu Cristescu detine doua firme, iregistrate la Iasi, SC Expol SRL si SC Arcadia Consulting, unde este administrator. Acesta nu s-ar fi retras din functie nici dupa ce a ajuns sef la ADS. De asemenea, de la numirea sa, nu si-a publicat declaratia de avere, fiind in atentia ANI. De-a-lungul anilor, Cristescu a facut obiectul multor scandaluri de presa. A fost acuzat de multe nereguli in afaceri la Iasi si Satu Mare, aflat in cardasie cu multi interlopi, dar de fiecare data ar fi scapat de sora acestuia, procuror la DIICOT.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.