Mafia chineza a spalat 400 de milioane USD in Romania prin afaceri necurate in Portul Constanta si complexul Dragonul Rosu

Mafia chineza a spalat 400 de milioane USD in Romania prin afaceri necurate in Portul Constanta si complexul Dragonul Rosu

by August 2, 2011 1 comment

Cetateni chinezi si vietnamezi au pus la punct o reteta simpla de facut bani in Romania. Ei importau produse chinezesti prin Portul Constanta folosind facturi false, marfurile erau vandute apoi in complexul comercial Dragonul Rosu. Obtineau astfel sume imense de bani, ce erau transportate cu masina in Republica Moldova si Ucraina, unde erau introdusi in banci dubioase. Reteaua era condusa de vietnamezul Le Duc Hoa si Zheng Weiming, ultimul fiind liderul unei importante familii chineze din Romania, ce controleaza complexul coercial Dragonul Rosu. Procurorii DIICOT sustin ca aceasta retea a reusit sa castige 83 milioane USD in anul 2006, iar in perioada 2007-20010 sumele sunt ametitoare: 273 milioane USD si 34 milioane euro.

Cum functiona reteaua

Mecanismul de spalare a banilor a fost pus la punct de Le Duc Hoa si Zheng Weiming. Primul este unul dintre cei mai vechi vietnamezi din Romania, in prezent fiind presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Vietnamezi din tara noastra, cu importante conexiuni in randul mediului de afaceri.

La randul sau, Zheng Weiming este membrul unei importante familii chineze ce are afaceri in Romania. Aceasta familie are un important rol in dezvoltarea Complexului Comercial Dragonul Rosu, membrii acesteia fiind asociati in cadrul societatii ce a dezvoltat acest complex.

Cei doi au infiintat mai multe societati comerciale, ce importau marfuri din China, insa falsificau facturile, pentru ca produsele sa fie introduse prin Portul Constanta Sud-Agigea la preturi mult subevaluate.

Prin intermediul acestor firme fantoma, marfurile erau aduse din China sau Vietnam, ajungea in Portul Constanta, iar de aici, folosind facturi falsificate, erau preluate si aduse la Bucuresti, unde erau distribuite comerciantilor chinezi.

Banii obtinuti din vanzarea marfurtilor erau ambalati in pachete de cate 30.000 USD/euro si transportati cu masina de cetatenii romani Enache Gheorghe Cristian si Nicolae Zinca, ce ii predau la Galati lui Badika Vasile, ce ii ducea in Republica Moldova si Ucraina. Pachetele cu bani erau foarte bine ascunse in masina, in locatii special pregatite astfel incat, chiar si in urma unei verificari foarte atente, nu puteau fi descoperiti de vamesi.

Dupa ce banii erau trecuti peste granita de catre Badika Vasile, acesta ii preda unui individ ramas neidentificat, ce avea porecla de ”Serioja”, dupa care banii erau plasati in banci din state precum Ucraina sau Letonia, si de aici erau transferati in China si Vietnam, fiind astfel introdusi in economia legala. Pentru acesta ultima etapa erau folosite companii din intreaga lume: Keanu Group Ltd,  Feratex Group sau Piemonte Ltd, toate din Noua Zeeleanda.

Pentru cazurile urgente, gruparea folosea conturile unor firme de tip fantoma deschise la unitati bancare din Romania, un exemplu fiind SC Hastig Happy SRL, ce avea un cont deschis la MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Pantelimon.

In februarie 2010, procurorii DIICOT il opresc pe Badika Vasile la punctul de trecere al frontierei de la Galati, in masina acestuia fiind gasite 12 pachete, fiecare a cate 30.000 USD. Rand pe rand, membrii retelei sunt retinuti si arestati, printre acestia aflandu-se si liderii gruparii.

Le duc Hoa, latifundiarul din Voluntari

Vietnamezul a reusit in doar cativa ani sa devina un adevarat latifundiar in zonele din jurul Bucurestiului, punand mana pe mari suprafete de teren agricol si intravilan, spatii comerciale si numeroase locuinte. Va prezentam mai jos lista prorpietatilor lui Le Duc Hoa.

–         teren arabil extravilan de 12.500 mp situat in extravilanul comunei Ganeasa, jud. Ilfov.

–         spatiu comercial situat la parterul Cladirii Iris (bloc A2) din Bucuresti, Sos. Colentina nr.16, Sector 2,

–         teren intravilan in suprafata de 1000 mp situat in intravilanulcomunei Voluntari, sat Pipera, jud. Ilfov.

–         teren extravilan in suprafata de 35.000 mp situat in extravilanul Orasului Pantelimon, jud. Ilfov.

–         teren arabil in suprafata de 10.000 mp situat in extravilanul comunei Ganeasa, Sat Ganeasa, jud. Ilfov;

–         teren arabil in suprafata de 5.000 mp si 15.000 mp situat in extravilanul comunei Ganeasa,

–         teren extravilan in suprafata de 75.000 mp situat in Comuna Ganeasa.

–         teren in suprafata de 1.500 mp situat in intravilanul Comunei Voluntari.

–         teren intravilan in suprafata de 2375 mp situat in str. Iancu Nicolae nr.30-32, sat Pipera, comuna Voluntari

–         teren extravilan in suprafata de 8.500 mp situat in Comuna Ganeasa, jud. Ilfov

–         teren in suprafata de 10.000 mp din acte situat in extravilanul Comunei Stefanestii de Jos, jud. Ilfov,

–         teren in suprafata de 5000 mp situat in extravilanul Comunei Stefanestii de Jos, jud. Ilfov;

–         teren in suprafata de 8700 mp situat in intravilanul Mun. Bucuresti, Sos. Odai, teren in suprafata totala de 13.700 mp din acte situat in extravilanul Comunei Afumati, Jud. Ilfov.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.