SRI critica decizia judecatorilor CCR referitor la legea Big Brother si legea cartelelor prepay

SRI critica decizia judecatorilor CCR referitor la legea Big Brother si legea cartelelor prepay

by September 17, 2014 0 comments

Doua legi sustinute de comunitatea de informatii – cea privind retinerea datelor, cunoscuta drept legea “Big Brother”, si cea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay – au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei. Fata de decizia CCR in cazul legii “Big Brother” si-au exprimat dezaprobarea atat seful SRI George Maior, cat si sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Mai mult, Maior si-a exprimat mirarea ca “oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca Daniel Morar (fost sef al DNA, in prezent judecator la CCR)” nu pot privi lucrurile din aceeasi perspectiva. Deciziile Curtii au fost criticate si de deputatul PSD Sebastian Ghita, membru al comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, care a afirmat ca acestea reprezinta “o greseala uriasa fata de interesele Romaniei” si s-a declarat totodata convins ca judecatorii CCR “nu prea au inteles bine despre ce este vorba”, potrivit HotNews.

In 8 iulie, judecatorii Curtii Constitutionale au decis, in unanimitate, ca Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca “Legea Big Brother”, este neconstitutionala. In motivarea deciziei, publicata pe 3 septembrie, Curtea stabileste totodata ca organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces si nu mai pot utiliza datele obtinute si stocate in baza legii “Big Brother”, pana la adoptarea de catre Parlament a unui nou act normativ privind retinerea datelor.

Joia trecuta, intr-o emisiune la TVR 1, directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat ca, prin decizia CCR referitoare la legea privind retinerea datelor, s-a creat “o vulnerabilitate majora” data de “un vacuum juridic total” in ceea ce priveste securitatea nationala, Romania fiind acum “printre cele mai vulnerabile state din Uniunea Europeana” din punctul de vedere al mijloacelor legale. Totodata, el a sustinut ca nu exista opozitie intre conceptul de drept al omului si cel de securitate individuala si nationala.

“Nu este nicio opozitie intre conceptul de drepturile omului si securitatea individuala sau nationala. Dimpotriva, eu cred ca cel mai important drept al omului este dreptul la viata. Ma mir ca oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca domnul Morar (Daniel Morar, fost sef al DNA – n.r.), de exemplu, care este in Curtea Constitutionala, (…) nu poate privi lucrurile si din aceasta perspectiva”, a afirmat seful SRI, citat de Agerpres.

Maior a mai declarat ca vom intra probabil in anul 2015 fara ca o noua lege privind retinerea datelor sa fie adoptata, acesta subliniind existenta unui fundal “destul de intens” de campanie electorala.

“Asteptam o noua lege. Asa cum a spus si Curtea, in 45 de zile ar trebui sa fie elaborata, dar ma intreb retoric daca pe un fundal oricum destul de intens deja de campanie electorala, Parlamentul va aborda probleme de securitate nationala. Deci, hai sa fim seriosi, nu o va face. Vom intra probabil in 2015 fara aceasta lege. Poate Guvernul s-ar gandi la nivelul unei ordonante de urgenta, dar ma indoiesc si de acest lucru, sa regleze, cel putin pe aceste domenii, ale securitatii nationale, aceasta chestiune, fapt care ne obliga la folosirea altor mijloace mult mai costisitoare si cu o eficienta mai scazuta pentru a ne indeplini misiunea importanta pentru securitatea nationala”, a spus el.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.