Traian Basescu recomanda infiintarea unor depozite pentru recolta de fructe din Republica Moldova

Traian Basescu recomanda infiintarea unor depozite pentru recolta de fructe din Republica Moldova

Traian Basescu recomanda infiintarea unor depozite pentru recolta de fructe din Republica Moldova

by July 22, 2014 0 comments

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la plecarea spre reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est care se desfasoara la Varsovia, ca urmeaza sa ridice “si problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa infrunte sanctiuni, prin interdictiile de la importuri de catre Federatia Rusa pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comert exterior in perioada de toamna pentru Republica Moldova.

Din acest punct de vedere, va pot spune ca Uniunea Europeana a dublat cotele in regim duty-free, deci fara vama, cotele de fructe si vinuri pe care Moldova le poate exporta pe piata Uniunii Europene, insa ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova. De aceea, probabil ca in regiune, si in principal Romania si Polonia, ar trebui sa gaseasca solutii de depozitare a productiei de fructe din aceasta toamna din Republica Moldova.”

Seful statului a explicat ca acest lucru este necesar deoarece “marea problema pentru agricultorii moldoveni este lipsa capacitatilor de depozitare a fructelor. Va fi o problema pe care o voi ridica pentru a sprijini Republica Moldova si pentru a nu crea tensiuni intre agricultori si guvern, guvern care a avut optiunea de a semna Acordul de asociere. Mai mult, facilitatile care decurg din dublarea cotelor de fructe si vinuri pe piata Uniunii Europene intra in vigoare de la 1 octombrie, iar agricultorii moldoveni au nevoie de o solutie acum, cand incep recoltarea la fructe.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.